Rețeta unei sesiuni de succes

Am ajuns la finalul pauzei bine meritate oferită de sărbătorile de iarnă și e timpul să recunoaștem că trebuie să revenim la studiu. Știu că știi la ce mă refer, dar trebuie totuși să-i spunem pe nume: sesiunea. Deși am început cu partea mai puțin plăcută, suntem aici să livrăm vești bune! Cadourile nu s-au terminat odată cu Crăciunul, iar următorul are formă de examene promovate și e împachetat în consultații ajutătoare. Ai ghicit! E vorba despre vedeta perioadei sesiunii: SiSC Tutoring!


Chiar dacă probabil ai auzit multe despre acest eveniment de interes major, ne vom face datoria să ți-l prezentăm așa cum se cuvine: SiSC Tutoring este proiectul organizat de SiSC, prin intermediul căruia se vor susține consultații la materiile cu examen pentru toți anii de studiu ai tuturor programelor de licență din facultatea CSIE (da, chiar și info engleză). Dacă nu ești familiar cu termenul, o consultație se referă la o ședință în care profesorul va răspunde întrebărilor studenților, va arăta exemple de exerciții sau va recapitula materia. Acestea se vor desfășura online în perioada 20 ianuarie - 11 februarie (...îți sună cunoscut?). Iar ca totul să se apropie cât mai mult de așteptările tale, am distribuit un formular de nevoi pe care sperăm că l-ai completat. Astfel, vom putea invita chiar profesorii tăi preferați! Deja ți-am oferit cel mai mare pont pentru sesiune, dar te invităm să rămâi așezat și pentru ce urmează! Pentru că suntem fani ai indicațiilor date printr-o serie de pași, iar cum nu avem, din păcate, vreo rețetă de cozonaci demnă de împărtășit, vă lăsăm în schimb aici rețeta pentru o sesiune de succes:


Pasul 1: Adăugarea ingredientelor

Un prim pas esențial este adunarea materialelor cu ajutorul cărora te vei pregăti pentru sesiune. Sursa principală de informații ar trebui să fie platforma online.ase.ro. Mai apoi poți apela la colegi pentru a face rost de notițele care îți lipsesc, dar nu uita că ai mereu și internetul la un click distanță. Sperăm că lejeritatea primului pas îți va da încredere să spui stop procrastinării și să începi în forță pregătirea pentru sesiune.


Pasul 2: Formarea aluatului

După ce ai adunat toate cele necesare, e timpul pentru niște prelucrare. Depinde de preferințele personale cum vrei să îți organizezi materia. Poți să adaugi toate materialele într-un folder pe laptop, să îți creezi niște notițe structurate de mână sau orice altă variantă îți surâde ție.


Pasul 3: Creșterea aluatului

Aici vorbim despre fixarea cunoștințelor. Se cunoaște deja că e nevoie să recapitulezi materia ca ea să-ți rămână întipărită în minte. Totuși, simpla parcurgere a materialelor prin lectură nu va duce la eficiență maximă și există riscul să îți pierzi atenția pe parcurs. O sugestie ar fi să te oprești periodic și să notezi scurt tot ce ai reținut, urmând ca apoi să compari aceste notițe cu cele pe care tocmai le-ai citit. Astfel, vei rămâne concentrat, vei avea ocazia să-ți verifici cunoștințele acumulate și să identifici lacune.


Pasul 4: Coacerea cozonacilor

Ne apropiem de final, iar încet încep să se vadă rezultatele muncii depuse. Un pas de care nu ne putem lipsi este aplicarea cunoștințelor: a venit momentul să rezolvi exerciții în stilul celor pe care le vei primi la examen. Pentru că este evident de ce facem asta, îți vom arăta o metodă suplimentară, foarte eficientă de aplicare a cunoștințelor, și anume: predarea. Sugerează-le prietenilor tăi să formați un grup de studiu în cadrul căruia să vă explicați reciproc conceptele învățate și să vă adresați întrebări. Nu degeaba se zice „ Unde-s mulți, puterea crește!”.


Pasul 5: Pauză până când sunt copți și răciți

Luăm și noi o pauză din a te trimite la învățat pentru a face un anunț important. Te rugăm să ai grijă de tine și de sănătatea ta în această perioadă stresantă. Odihna joacă un rol important în procesul de învățare, iar lipsa ei poate duce la consecințe neplăcute. De asemenea, te încurajez să faci mișcare și să nu neglijezi alimentația (...energizantele nu înlocuiesc mese).


Pasul 6: Degustarea

Revenind la ale noastre, trebuie să mai și verifici dacă ce ai făcut până acum a condus la rezultatele pe care ți le doreai. Prin autoevaluare îți poți contura o imagine asupra progresului pe care l-ai făcut și îți poți da seama care sunt subiectele pe care încă nu le stăpânești îndeajuns de bine.


Atât de la noi pentru moment, sperăm că îți va fi de folos această rețetă pentru o sesiune de succes, îți urăm mult spor și avem încredere că împreună, ajutați de SiSC Tutoring, vom reuși să trecem cu bine de această perioadă mai dificilă. Succes!

Cheșculescu Maria

Membru Departament Educaţional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)